top of page

Blog

Voorlezen in Spanje ( en Portugal)

Wendy reist met haar man een jaar door Spanje. Via via kwam ze in contact met een mevrouw die aan de Costa Blanca Nederlandse taalles geeft. Aan kinderen met roots in Nederland. Ze wordt uitgenodigd om tijdens de taalles in La Nucia (regio Benidorm) te komen voorlezen. Natuurlijk doet ze dat, graag zelf. Het is een klein groepje kinderen en een paar ouders zijn aanwezig. De voorleessessie is bijna gelijk aan de sessies die ze in Nederland doet. Ouders vinden het interessant en voor de kinderen is het zelfs dubbel op, leren over de rolstoel en een schrijfster uit Nederland ontmoeten. Er blijven een aantal boekjes hier achter.En ineens gaat het balletje van het voorlezen ook in Spanje rollen. Na La Nucia, leest Wendy voor in Denia. Hier is het Nederlandse Niveau van de kinderen laag. In overleg met de juf maakt Wendy een korte powerpoint presentatie met daarin vragen en veel afbeeldingen, zodat de kinderen de vragen beter begrijpen. Dat werkt prima. Toevallig had ze haar handbike bij en laat ze deze ook even zien in de les.

Wendy haar reis gaat verder en in de winter maanden verblijft ze aan de Costa del Sol. Ook hier komt ze in contact met een Nederlandse school, die ontvangen haar graag op de vestiging in Torremolinos en Marbella. Op beide vestigingen hebben we een zeer interactieve voorleessessie en super enthousiaste ouders, waarvan vele de boekjes aanschaffen. Er wordt zelfs een doos boekjes uit Nederland met spoed naar Spanje verstuurd. We kunnen hier echt spreken van een groot succes.

Het is zo mooi deze voorleessessie ook tijdens deze reis te mogen doen. Het is dankbaar werk om de kinderen in hun ( eigen) taal wat te mogen leren over het leven met een beperking en al hun vragen te mogen beantwoorden. De mooiste vraag tot nu toe was: "Zit u liever in Nederland of in Spanje in een rolstoel?"

De reis gaat verder we zijn erg benieuwd waar we nog meer mogen komen voorlezen en waar de boekjes van Renske met Wielen achter blijven

Update: op 23 feb was ik te gast bij de Taal en Cultuurlessen Nederlands van de Windroos in Loule Portugal. Vanwege de taal achterstand en de voorzichtige houding van deze 10 kinderen hebben we met behulp van voorbeelden en vragen en heel veel plaatjes samen ontdekt wat er allemaal wel kan en hoe dat dan moet als je in een rolstoel zit. Portugal is tot dus ver het meest rolstoel onvriendelijke land van Europa waar ik ooit was en dat leverde mooie gesprekken op.

Voor info: renskemetwielen@gmail.com

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page