top of page

De Hoofdstukken, deel II

Het boekje telt 9 hoofdstukken.
Hieronder een introductie per hoofdstuk.
 |Voorwoord

 

Het voorwoord is geschreven door Esther Vergeer.

 |01

 

Een nieuw meisje in de klas

Er komt een nieuwe meisje - Nienke - dit jaar bij Renske, Lizzy en Tygo in de klas. Nienke vindt Renske maar raar en vreemd, en begrijpt niet dat een meisje in een rolstoel in deze klas zit. En dat ze dan ook nog overal aan mee doet én dat ze zelfs veel vrienden heeft! Als Renske vertelt wat ze later wil worden, maakt Nienke hier een hele gemene opmerking over. Ook probeert Nienke op te vallen bij de jongens in de klas, vooral bij Tygo.

 |02

 

Te Laat

Lizzy haalt Renske iedere morgen op. Samen rollen/lopen ze naar school. Vandaag zijn ze een beetje aan de late kant. Lizzy duwt de rolstoel daarom extra hard door de straten heen; vlak bij school steken ze over, maar Lizzy ziet de hoge stoeprand niet en Renske valt voorover uit haar rolstoel op straat. Dat is schrikken en hoe moet ze er nu terug inkomen….gelukkig, Lizzy vindt hulp…maar hoe kwam het nu eigenlijk dat ze te laat waren?

 |03

 

Gymles

Vandaag, tijdens de gymles, gaat de hele klas oefenen om aan en uit te kleden als je net als Renske niet kunt staan. Hoe doe je dan een broek aan?

Na de warming-up gaan ze trefbal spelen. Ze maken met elkaar afspraken over wanneer Renske af. Het wordt een spannende wedstrijd tussen Nienke en Renske met een onverwacht einde….

 |04

 

Met het busje mee

De klas gaat op kamp. Iedereen behalve Renske gaat met de fiets. Dat vindt ze niet zo leuk. Juffrouw Marieke bedenkt een oplossing. Kees brengt alle spullen weg met zijn busje en Renske mag met hem mee. Dat wordt vast een heel gezellig ritje.

 |05

 

Waar slaap jij?

Eenmaal bij de kampeerboerderij aangekomen gaat iedereen op zoek naar een slaapplaats. Tygo wil te snel naar boven rennen; dat heeft nare gevolgen. Renske…, waar moet zíj slapen? Er is een speciale slaap- en badkamer voor haar beneden, maar hoe komt ze binnen? Bij de voordeur is een hele hoge drempel. Er blijkt een bijzondere ingang te zijn met een leuke verrassing.

 |06

 

Wat gaan we allemaal doen?

Als alle bedden opgemaakt zijn legt meester Joris de regels uit. Natuurlijk vertelt hij ook wat voor leuke dingen er allemaal op het programma staan. Nienke vraagt zich hardop af, wat Renske gaat doen. Tygo wordt heel boos op Nienke, die steeds zo naar doet tegen Renske. Meester Joris zorgt ervoor dat Renske aan Nienke eens goed uit kan leggen wat ze heeft en wat ze wél allemaal kan. Nienke krijgt de kans om al haar vragen aan Renske te stellen. Zou ze na dit gesprek wat aardiger worden?

 |07

 

In het donkere bos

’s Avonds, als het donker is, begint het bos spel. Ze moeten in het bos op zoek naar spookjesfiguren en dieren. Renske twijfelt of ze hieraan wel mee kan doen. Lizzy en Tygo halen haar over om mee te gaan. Het gaat best lastig met de rolstoel over de bospaden. Het hobbelt enorm en ze komen bijna niet vooruit. De kinderen in het groepje van Renske moeten haar steeds duwen. Net als Renske besluit om terug te gaan, ziet Tygo een oplossing.

 |08

 

Iedereen in zijn eigen bed!

Het is al erg laat als ze ’s avonds gaan slapen. De meiden horen geschreeuw uit de jongensslaapzaal komen. Nienke gaat op onderzoek uit en belandt in een kussengevecht met de jongens…. tot dat er een boze meester Joris binnenkomt. Lizzy sluipt naar beneden om stiekem bij Renske te gaan slapen. Ze kruipt bij Renske in bed om nog even te kletsen. Dat levert Renske ’s morgens wel een groot probleem op.

 

 |09

 

 |Dankwoord

 

In de kano

Als laatste activiteit van dit schoolkamp gaan ze kanovaren.  Het is echt super leuk. Maar één van de kinderen blijkt niet helemaal eerlijk te zijn als er gevraagd wordt wie kan er niet zo goed zwemmen. Dan blijkt Renske een grote held te zijn, waarmee ze laat zien dat Anders zijn Prima is!

Een persoonlijk woord van dank door Wendy zelf geschreven
bottom of page